Televisie


Studio Ondergrond is gespecialiseerd in televisie journalistiek. We maken documentaires en reportages in binnen- en buitenland. Daarbij zoeken we vooral naar de onderstroom, de diepere laag of het menselijke verhaal achter het nieuws. Daarnaast ontwikkelen we nieuwe formats om op een frisse manier maatschappelijke thema's in beeld te brengen.

Eigen research naar misstanden bij de Belastingdienst multimediaal kunnen plaatsen op TV, radio en diverse kranten en tijdschriften. Het blijkt maar weer dat alle media op zoek blijven naar onderscheidende, nieuwe, urgente verhalen.  Zoals dit verhaal over goedbedoelende belastingmannetjes die onbaatzuchtig mensen willen gelpen die hoge zorgkosten hebben en het geld goed kunnen gebruiken, maar werden kapot gemaakt als fraudeurs.
In ontwikkeling: een boek en een documentaireserie over de beweging tegen zinloos geweld. Iedereen herinnert zich Joes Kloppenburg, Meindert Tjoelker en Marianne Vaatstra. Maar wat zat er achter die stille tochten die tienduizenden mensen op de been brachten? En hoe ging het verder? Voor het eerst het hele verhaal met nieuwe feiten. Verhalende journalistiek in woord en beeld, persoonlijk, urgent en nog altijd actueel.
Al in 2008 ging ik als eerste journalist op zoek naar de ervaringen  van de jonge Geert Wilders in Israël. Het bleek een moeilijk verhaal.. Met tussenpozen bleef ik eraan werken, ook met collega's van Vrij Nederland en HP/de tijd. Ik ben  redelijk tevreden over het eindresultaat: Wilders´ wilde haren. Niet het laatste woord over Wilders biografie, wel een mooi rond verhaal, het meest complete portret dat er is en met een veelzeggend einde.

ZwartWit is een documentaire serie over het veranderde klimaat van de afgelopen jaren. In vier afleveringen wordt de ontwikkeling geschetst van Hans Janmaat tot Geert Wilders. Welke gebeurtenissen deden de politiek en de publieke opinie kantelen? Januari 2015 de herhaling met een nieuwe aflevering over Rara en de aanslag op het huis van Aad Kosto. Bekijk hier de afleveringen

Schrijfster en presentatrice Yasmine Allas  leidt ons in `Nomaden en Piraten` rond binnen de Somalische gemeenschap in Nederland. Een soms schokkend maar vaak ook verrassend inkijkje in een van de snelst groeiende migrantengroepen. Echte piraten en vermeende terroristen, qat-kauwers en verbijsterende succes-verhalen: allemaal komen ze voorbij in deze serie.Wat doet werkloosheid met iemand en hoe kom je eruit als er weinig werk is? In de  serie Je Verdiende Loon volgen we zo'n dertig langdurig werklozen op zoek naar een baan. We filmden op reintegratietrajecten en sollicitatiegesprekken, maar ook thuis aan de keukentafel of blowend op de bank. Zo onstonden twaalf vaak ontroerende verhalen over de belevenissen van deze bijzondere mensen, jong en oud. De achterkant van een crisis die nog steeds niet voorbij is.

Voor regionale omroepen ontwikkelen we een speelse straatkwis over vooroordelen, gepresenteerd door
Hakim Traida. 


Kermis exploitant Frans Stuy helpt op zijn kermissen probeemjongeren aan het werk. Al jaren probeert hij een permanent pretpark in Amsterdam van de grond te krijgen, waar de jongens een vak kunnen leren. Hij slaagt waar gewone jongerenwerkers afhaken. Wat is zijn geheim? Na 9 jaar volgen kwam in 2019 de docu Pretpark of Koude Kermis? op tv.

Een nieuw format waar we mee aan de slag gaan is de Poezieclip, een videoclip bij een bekend of minder bekend gedicht. Veel gedichten lenen zich voor een verfilming, omdat ze beeldend geschreven zijn. Door de clip wordt het gedicht vertaald naar de beeldcultuur. Als het goed is, versterken woord en beeld elkaar. We gaan op zoek naar toepassingen in bijvoorbeeld het onderwijs. maar op termijn misschien ook wel op tv.